Mongolie
Mongolië
7 en 8 oktober
Vanmorgen direct vanuit de trein naar het Terelj National Park gereden om 2 dagen te verblijven in een Nomaden Ger tentenkamp. Als het zonnetje schijnt is de temperatuur goed om te hebben maar s' nachts daalt die naar zeker -10 graden....Prachtige natuur en nog een meevaller.......er is een soort toiletgebouw bij net als op een camping waar ook nog eens een douche aanwezig is.......helemaal niet op gerekend dus des te lekkerder om weer eens gewoon onder de douche te kunnen! De Ger tent is kleurrijk en comfortabel met in het midden een klein kacheltje waar hout en kolen in gestookt worden om de tent warm te houden en om op te koken. Voor we gingen slapen kwam een 'mannetje' nog kolen op de kachel gooien en wonder boven wonder klopte hij 's ochtends om 7 uur aan om de kachel even voor ons op te stoken zodat we niet in de ijzige kou op hoefde te staan. Onze dagen doorgebracht met flinke wandelingen en..... Mongolië is bij uitstek het land van de paarden dus zelfs wij hebben ons gewaagd aan een paardrijdtocht in deze geweldige omgeving ! Voor de insiders....ja hoor! Ik ben wederom zoals iedere vakantie mijn zonnebril verloren...in het toilet deze keer.....nou ja toilet.....2 planken boven een baggerput zonder deur ervoor, waarop ik zo mijn best deed om mijn evenwicht te bewaren dat mijn zonnebril naar beneden viel! En...al zou ik er nog bij gekund hebben dan snappen jullie wel dat ik daar geen behoefte aan had!
9 en 10 oktober
Rond de middag vanuit het National Park naar Ulaan Baatar (de hoofdstad van Mongolië) gegaan waar we de komende 1 ½ dag verblijven. Het is een onnoemelijk drukke stad! Mongolie is 5x zo groot dan Nederland met maar 3 miljoen inwoners waarvan er 2.3 miljoen in Ulaan Bataar wonen. Zoveel auto's op de weg dat op de nummerborden van de auto's aangegeven staat welke dag van de week ze niet op de weg mogen rijden om dan de chaos in het verkeer een ietsepietsje te verminderen. Wij hebben de stad lopend verkend.......of nou ja lopend......eerder hink stap sprong over alle kwalsters heen ! De mensen lijken hier wel Lama's zo lopen ze te tuffen op straat. Het is een wat rommelige stad maar op de een of andere manier wel gezellig. Een traditionele dans en muziek avondvoorstelling bezocht en dat was super! Zeer bijzondere instrumenten en een hele aparte manier van zingen (keelzang).Om er te komen is een ander verhaal....wij spreken hun taal niet en zij geen Engels, daarbij zijn de lettertekens hier anders dus met een kaart is het nog moeilijk zoeken......Ook nog naar een Boeddha klooster geweest en dat was wel het hoogtepunt van de hoofdstad! Er worden daar monniken opgeleid en je mag overal gewoon binnen. We kwamen echt niet meer bij toen tijdens een gebed een telefoon afging waarna de in oranje gehulde monnik een mobieltje onder zijn gewaad vandaan toverde en gewoon ging staan te bellen...whahaha......dat is nog eens met de tijd meegaan nietwaar? Mongolië heeft een mooie natuur, lekker eten en vriendelijke mensen......kortom.....zeer de moeite waard!
Zo meteen gaan we weer naar het station om het laatste gedeelte van de treinreis te vervolgen. Nog ongeveer 2000 km en 30 uren te gaan voordat we vrijdag in Beijing aankomen.
Voor onze meisjes........een hele goede vlucht gewenst en we zien elkaar zaterdag op de luchthaven van Beijing! XXX
Geweldig om allemaal te lezen Jacqueline! En wat omschrijf je alles mooi! Zie het helemaal voor me! Toch jammer dat je niet even in dat stinkende gat gedoken bent voor je zonnebril! hahaha!
Heeeeeeel veel plezier samen, en zaterdag gezellig met de meiden! Zo ver van huis en toch 'thuis'!!!! X Es
Heej lieve oom en tante!!!
Gaaf om te lezen wat jullie meemaken in mongolie! Ja ja lees net op facebook dat jullie lieverds opweg zijn naar jullie!!! Heel veel plezier met jullie viertjes!
Dikke kus x