Woensdag 3 t/m zaterdag 6 oktober het eerste gedeelte van de Trans- Mongolië- Express.
Gisteravond om 21.30 zijn we in de trein gestapt... First Class.....het klink decadenter dan het is hoor! Het wil niet meer of minder zeggen dat we onze coupé met tweeën delen ipv met vieren. Verder blijft het echt gewoon een hokje van 2 m2 waar je boven elkaar kunt slapen en overdag zitten. Heel even hadden we nog de illusie dat er een douche aanwezig was ....( tussen 2 coupés zit een hokje waar een douche op staat getekend) maar dat blijkt gewoon een hokje te zijn met een wastafeltje waar een dun straaltje koud water uit komt dat linéa recta door de afvoer via de grond weer omhoog borrelt zodat je met je voeten in de uitgespuugde tandpasta staat...Nou ja, kniesoor die daar op let en toch nog altijd beter dan het wastafeltje bij het toilet wat we met de gehele wagon ( 18 mensen alle nationaliteiten) moeten delen! Lang leve de wegwerpwashandjes, billendoekjes en disposible wc-brildekjes...
Daar begint dan onze trip van 4 dagen, 5 nachten, 6000 km en 5 tijdzones.... Het eerst gedeelte van de Trans- Siberië Express! Het is een bijzondere gewaarwording. Beetje naar buiten kijken waar de taiga van Siberië aan ons voorbij glijdt, af toe wat dommelen en vooral heel veel boeken lezen .......HEERLIJK RUSTIG! Het wordt ook een sport om ons eten bij elkaar te scharrelen. Weliswaar is er een restauratie wagon in de trein maar we merken de eerste dag al dat het meeste wat op de menukaart staat gewoon niet aanwezig is. Joost mag weten waarom ze überhaupt een menukaart hebben! Op iedere stop die we enkele keren per dag op een perron maken om water te tanken en kolen bij te laden staan Babuschkas met hun oude tot snackbar omgebouwde wandelwagens hun zelf gemaakte etenswaar te verkopen. We eten koude gekookte aardappels die in een oude krant zijn gedraaid, gekookte eitjes, pakketjes gevulde deegwaren en vooral veel noedels. Er is in iedere treinwagon een samovar aanwezig. Dit is een ronde ketel waar je kokend water uit kunt tappen zodat je noedels kunt weken en Nescafé kunt maken. Ons dagelijkse wijntje is vervangen door wodka- Jus d'orange en dat gaat best hoor!!!
Hoe langer we in de trein verblijven, hoe meer we het tijdsbesef kwijt raken. Omdat we helemaal van west naar oost reizen passeren we 5 tijdzones en is het als we in Mongolië aankomen 5 uur later dan in Moskou. Om de treinschema's begrijpelijk te houden wordt gedurende de hele reis de Moskou tijd aangehouden, ook op de tussenliggende perrons ..Dit hebben wij in eerste instantie ook gedaan maar dan loop je tegen het feit aan dat het op een gegeven ogenblik om 15 uur in de middag al donker is en natuurlijk ook al rond 4 uur in de nacht licht.....Dat is vanzelfsprekend heel onhandig dus we zijn ons ritme nu wat bij aan het stellen en weten nu helemaal niet meer hoe laat het eigenlijk is!!!!!!
Hoe verder we richting Mongolië komen hoe mooier de natuur wordt. Helemaal langs het Baikalmeer in Siberië ...daar is de eindeloze taiga ingeruild voor steppe en heuvels en de kazerneachtige gebouwen zijn ingewisseld voor schattige houten boerderijtjes en dorpjes. Zojuist een 5 uur durende sessie gehad bij de douane....Paspoorten inleveren, alles checken, met honden door de trein....zowel bij het verlaten van Rusland als het binnenkomen van Mongolië .Nu nog een paar uurtjes proberen te slapen en dan zit het eerste gedeelte van de treinreis erop.....Rond 6.30 morgenvroeg arriveren we in Ulaan Bataar en gaan we eens kijken hoe het is om bij de Nomaden in een Ger tent te verblijven........Jullie horen nog van ons!
Grappig hoe je dit allemaal verwoord. Ik hoop dat je het allemaal leuk vind en er om kunt lachen. Hier is verder geen nieuws daarom is het gezellig dat ik met jullie mee kan reizen.Anne heeft hoor eerste belevenissenook door gemaild.. ze heeft het erg naar haar zin. Geniet maar lekker.Ik kijk weer uit naar jullie volgende brief groetjes Mam en Pap Slegers
Daag Familie!
Wat klinkt dat weer heerlijk avontuurlijk! Eten bij elkaar zoeken, geen douche ofzoiets.. HEERLIJK!
Lekker beetje afzien maar toch ook heel fijn lijkt me zo..!
Kan me echt helemaal geen beeld maken van het land maar het klinkt heel mooi!!
Geniet ervan. Over 5 dagen vliegen ik en Britt gewoon al, bizar!
Dikke kus!
Hallooo,
Klinkt allemaal spannend, maar jus met wodka maakt veel goed! Hoeveel boeken heb je al uit? Ben benieuwd naar foto's. Heel veel plezier en zo te lezen is het een fantastische ervaring en er gaat nog heel wat komen! X
Zo te horen spijt dat je geen retourtje gekocht hebt ;-)
Zo'n luxe reis wil je wel 2 keer maken toch?
Erg mooie en speciale belevenis lijkt me, heel veel plezier in Ulan Bataar.
Groeten, Arjan.
Heey zusje en schoonbroer.
Wat een prijs/kwaliteit verhouding he? ;)
Gelukkig weet ik dat jullie niks om luxe geven op jullie reizen maar dit is weer erg primitief!
Ons mam schrijft dat hier geen nieuws is maar dat is er wel. Pem gaat samenwonen! Wennen voor mij en ik vind het voor mezelf niet leuk, maar ze is ontzettend gelukkig en Srefan ook en daar gaat het om toch? Ik wen er wel aan. Dikkek kus en een hele fijne verdere reis.
van jullie (schone) ZUS
Goh jaqie, wat een avontuur nu al,wel spannend allemaal, leuk te zien hoe je alles verwoord.
Ik denk dat ik 4 weken mezelf niet zou wassen en geen bezoek aan het toilet zou brengen, niet zou eten en gruw vies van alleen mezelf zou zijn.
geniet ervan en dikke groet uit Someren
ik wil jullie een hele fijne vac wensen,dadelijk samen met jullie dochters de reis voortzettende, leuk hoor!!!!!
doe John de groetjes en pas goed op jullie zelf
Friedje steriel
Hee lieve oom en tante!!!
Wat een avontuur zeg! Heerlijk om je te verliezen in de tijd en zoveel tijd te hebben om boeken te lezen! Kim afgelopen zaterdag nog gezien op mama's feestje, heeft er zin in om met Britt naar jullie te komen!!!! Omaatje was er ook nog en staat weer trots op de foto met haar lieve achterkleinkinderen!!! Dikke kus van ons x
Ha maat en man,
Echt gaaf wat jullie allemaal meemaken, wij kunnen ons voorstellen dat dit weer een super ervaring voor jullie is, je schrijft trouwens echt leuk, volgens mij kan jij alles goed.
Geniet er van en we horen van jullie.
Voordat je komt werken wel douchen!!!!
Groetjes Jaap en Monique